De 1000 VOLVOene i Pyongyang – En historie med flere sider

0
22
PYONGYANG, NORTH KOREA - 1989/04/01: Some of the 800 Volvos the Korean government bought in the early 1970's, but never paid for. They are mostly used as taxis and are usually parked outside the Koryo Hotel in Pyongyang. (Photo by Gerhard Joren/LightRocket via Getty Images)

Nesten like ikoniske som gamle Amerikanere på Cuba!

Si Cuba til en bilentusiast og han vil automatisk begynne og radle om gamle og velholdte Amerikanske biler.

At det ruller vel så mange russiske Lada og andre østeuropeiske biler på den Karibiske øya, unngår han i stillhet. Det er mye sterke og såre følelser rundt biler og bilmerker. Det merker du dersom du er på Kjøretur i Sverige og nærmer deg Trollhättan. Et påfallende antall nydelig velholdte SAABer troner veien. Vemodig og vakkert er det.

En annen Svensk industrihistorie ikke alle har grunn til å være like stolt av er Volvoene som ruller rundt i gatene i Nord-Koreas hovedstad Pyonyang. På begynnelsen av 70-tallet hadde Sverige nemlig gode diplomatiske forbindelser med det Nord-Koreanske regimet. I ekte naiv sosialdemokratisk tradisjon ble det gjort handelsavtaler den Svenske regjeringen hadde store forhåpninger til.

Ganske nøyaktig tusen stykk Volvo 1973-modell ble sendt med båt til Kim Il-Jung & co. Ikke en enenste en ble betalt, og den dag i dag pr. definisjon den Svenske statens eiendom. Like herlig ruller de rundt i Pyongynags gater. Det er faktisk nesten ikke mulig å se en video fra byen, uten at det dukker opp en gammel «Järnseng» i billedruta.

Se bare her:

1. Merc finner man over alt. Toyota også, men ser du Volvoene?

2. Ikke det.
Ser du denne da?

3. Her er historien:

4. Ikke alle er helt enig i hvordan og hvorfor det skjedde.
Et litt dypere dykk her:

5. Apropos Volvo.
Her er fra nå Jung Un besøkte Russland nylig.
Snakk om å gni det inn a’ !

6. Nå er det ikke sånn å forstå,
at det er noen trafikkkork i Nord-Korea akkurat…

7. Vi avsluter med en video om de Nord-Koreanske bilmerkene.
22 sekunder tok det…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here