Midt i den Canadiske villmarken ligger byen som ikke vil dø
Når du hører om forlatte spøkelsesbyer tenker du sikkert på hus uten tak og med knuste ruter. Et overgrodd suburbia der planter, vekster og dyr har tatt tilbake fremskrittet. Innerst i en fjordarm i British Colombia, Canada ligger to spøkelsesbyer på hver sin side av en fjordarm. Den ene; Alica Arms er forfalt, og kun et par hele bygninger står tilbake som museum og et minne om det som en gang var. De eneste som kommer hit er noen svært vågale båtturister på sommeren.
Kitsault derimot, er et merkelig fenomen. I motsetning til sin søsterby, er dette en moderne gruveby fra 1979. Helt kunstig bygget opp, med ikke mindre enn 94 moderne hus, et par hundre leiligheter, skole, kjøpesenter, sykehus og alle moderne fasiliteter. Her bodde en hel by av gruvearbeidere frem til råvareprisene på Molybdenium droppet brått og nådeløst i 1983. Gruveselskapet kjøpte ut folk og sendte de hjem. Tilbake stod en hel by, der livet hadde bråstoppet.
Så kom en inder i hvit frakk
Her kunne forfallet begynt, men det skjedde ikke. Inn fra sidelinjen kom Krishnan Suthanthiran, opprinnelig fra India. Krishnan hadde tjent seg styrtrik på legemidler i USA og Canada. Han så et potensiale ingen andre så, og kjøpte like godt hele byen. Og ikke nok med det, han pusset hele byen og satte en person til og passe på investeringen.
Det kan nemlig nå se ut til at det er LNG (flytende naturlig gass) under bakken, og Kitsault kan bli en viktig utskipningshavn. Så kansje det ikke var så dumt å holde ting ved like allikevel. Hr. Suthanthiran skal i alle fall ha for at han tenker langsiktig.
Du får Google litt om Kitsault, men nå kan det se ut til at denne merkelige spøkelsesbyen helt uten spøkelser kommer til live igjen. Vi bringer et par videoer som forteller litt om hvordan det gikk med byen som ikke vil dø:
En litt annerledes vinkling:
En liten nærstudie til slutt: