Verdens høyest beliggende by – En stinkende pøl av kloakk, røyk og kvikksølv

La Rinconada  – Et helvete på jord

Det er en merkelig kule vi bor på. Når man vet av brorparten av verdens befolkning bor i metropoler som for lengst har vokst seg forbi all fornuft. Det er på en måte litt betryggende å tenke på at andre har valgt å bosette seg på steder så langt unna verdens tjas og mas som overhode mulig. Nå skal det vise seg at det å bo avsides ikke alltid er like romantisk. Enkelte steder fortjener heller betegnelsen “Helvete på jord”

La Rinconada ligger på 5130 m.o.h. i villeste Andesfjellene i Peru, og er med det verdens høyest by, når det kommer til beliggenhet.  Det er ikke innlagt vann eller noe avløpssystem, men allikevel bor det i dag over 60.000 mennesker i denne stinkende pølen oppe i fjellene. Dette er en dobling av innbyggertallet fra 2009, da National Geographic skrev en artikkel om stedet (linken krever abonnement hos National Geographic).

Vi tar en kikk på en engelskspråklig reportasje i tre deler:

Grunnen til at så mange søker seg til byen, er de mange gruvene, som National Geographic beskriver som direkte farlige da arbeiderne risikerer å bli forgiftet av røyk og kvikksølvdamp. Minene tilhører staten, som igjen leier ut til over 300 kontraktører. Gruvearbeiderne jobber for kontraktørene, men får ingen betalt for å jobbe i gullgruvene her. Systemet er slik at man jobber i 30 dager uten lønn. Den 31 dagen får hver arbeider beholde all den malm han klarer å utvinne selv. Oftest inneholder denne malmen forsvinnende lite gull. Selv om drømmen og håpet er de, er brorparten av byens innbyggere lut fattige.

Det finnes ikke noe politi eller rettsvesen her. Ingen av barna går i skole. Byen ligger rett under en stor isbre i Andesfjellene og gjennomsnittlig temperatur gjennom hele året er 1,2 grader Celsius. Veien dit opp beskrives også som et mildt helvete å forsere. Det er ikke bare kulden og røyken man må venne seg til for å bo her. Byen ligger ås høyt at bare det å puste er et problem. Til sammenligning ligger søndre baseleir ved Mont Everest på 5 350 m.o.h.

Vi tar til slutt en liten titt på hvordan en “lønningsdag” ser ut:

FLY2.NO - Bestill flyreiser over hele verden
GLAD I DYR? - Besøk Morsommedyr.no

SMAKELIG - Mat og interiør
LUKSUSFERIE.NO - Ferie på sitt beste

Siste nytt

Lignende artikler

Dette er kinofilmene for deg som elsker film

Vi skal straks bevege oss inn i et nytt filmår, og det ser ut til at året 2023 har mye spennende å by på....

‘Fifty Shades of Grey’ – inspirerte sexleketøy du kanskje vil prøve

Siden mange først ble introdusert til nytelsesprodukter og kink gjennom Fifty Shades of Grey, har dette konsekvent vært en fin måte for kvinner å...

De 3 filmsjangrene spillutviklere henter inspirasjon fra

Filmautomater Det er helt utrolig hva utviklere klarer å lage når det kommer til spilleautomater, og de siste årene har såkalte filmautomater blitt veldig populært....