Verdens 10 mest skremmende fengsler

Vi spurte de fremste bloggerne som har greie på slikt.

I Norge er holdningen til Kriminalomsorgen at soning skal ha som mål å bringe den straffedømte tilbake til samfunnet som en bedre og tryggere borger, for seg selv og for andre. Slik er det alldeles ikke alle andre steder.

I Norge har man begrepet «sikring», for de som potensielt kan være en fare for fellesskapet, mens ellers er soning i Norge mer en kur enn en straff. Slik blir det forklart fra de som står utenfor og ser rasjonelt på vårt system.

Det er klart fengsel skal være straff og virke avskrekkende. Når vi har snakket med de som har sittet lengre dommer, er det dog ikke noe man vil tilbake til …selv om et fåtall straffedømte allikevel havner innafor igjen. Paradoksalt nok er andelen tilbakefall større i land med dårligere fengselsstandard. Det er klart det er flere sider til denne saken, for kriminalitet handler også om sosiale forhold, og korrupte domsprosesser. Flere steder i verden er det også slik at et flertall fanger faktisk sitter i påvente av dom …i praksis sitter i fengsel uten lov og dom.

Det kryr av beretninger om slike saker, på Amnesty og andre lignende organisasjoners hjemmesider. Nå har vi ikke spurt disse om de mer kompliserte sidene av de forskjellige rettsamfunn eller andre forhold i selve fengslene. Derimot var vårt spørmål var mer i retning av: «Hvor hadde du blitt mest skremt av å få beskje om at du skulle sone?»

3 mail kom tilbake og vi har kommet frem til en ganske overraskende liste over dem meste skremmende fengslene i verden:

10. Det minst skremmende fangselet på vår liste er da også det tiende mest skremmende fengsel i verden:

Bang Kwang Prison
Thailand

I Thailand er minstestraffen for narkotikaforbrytelser 25 år …til livsvarig. På «The Hilton» sitter 7000 fanger stuet sammen, passet opp av bevæpnede vakter i en ratio på 50 til 1. Her sitter seriemordere og småkriminelle side om side.
…eller Bangkok Hilton som det også kalles:

9. Nummer ni på listen kom heller overraskende:

Rikers Island Prison
USA

En indisk blogger skriver:
«Dette fengselet i New York ligger i bydelen The Bronx på Riker Island. Fengselet har et årlig budsjett på 800 millioner dollar, som tilsvarer over 10 trilliarder Rupier. Her foregår tortur daglig. Ikke fra vaktene, men mellom de insatte. Til og med vaktene på stedet er skremt over den tiltagende volden. Slosskamper og mord ser ut til å være normalen, selv om Rikers ansees for å være et av de aller strengeste fengselsregimer i verden.»
En litt tabloid variant først:

 

Men selv TV-kanalen ABC sin mer nyanserte reportasje er ganske skremmende:

8. En overraskelse til:

San Quentin
USA

Etablert i 1852 og dermed det eldste fengsel i California. San Quentin har fortsatt sine gasskammer intakt, men har aldri brukt dem. Ved dødsstraff brukes dødelig injeksjon i dag. San Quentin ser derimot aldri ut til å få bukt med volden blant de innsatte. Det største fangeopprøret, som skjedde i 2006, førte til over 100 skadde og to fanger mistet livet. Mindre ulykker og drap skjer jevnlig, selv om det rapporteres om grep som har ført til bedre soningsforhold og en trygge hverdag for de insatte.
…og her har BBC berømte reporter Louis Theroux vært:
Det blir ikke lagt sjul på at San Quentin er styrt av gjenger. Her er oversikten:

7. Et stykke historie:

Alcatraz
USA

Alcatraz er vel kanskje verdens mest berømte og beryktede fengsel. Det historiske fengselet ut på øya med samme navn, ligger utenfor kysten av San Francisco og er i dag et museum. Stedet har huset de mest beryktede kriminell i historien, blant dem Al «Scarface» Capone. Fengselet var kjent for sine fangeopprør og interne smpkriger, best kjent er kanskje «The Battle of Alcatraz», som fant sted allerede i 1946.

Endelig lagt ned i mars 1963 på grunn av for høye vedlikeholdskostnader...

Bli med You Tube-kjendis Kazzy på et 24-timers opphold på Alcatraz:

Det er ikke bare Alcatraz som ryktes å være hjemsøkt. Her er oversikten over de 5 verste:

6. Så dødelig overbefolket:

La Sabatena
Venezuela

La Sabatena er kjent som et av de trangeste fengsel i verden. Stedet ble opprinnelig designet for 1500 innsatte. I dag bor det over 2500 her. Manglene på vakter gjør også forholdene kaotiske. Her er det 150 innsatte pr. fengselsvakt. Gjennom vold og trusler har et antal menn, og noen få kvinnelige innsatte laget sitt eget hierarki. I praksis kan man si at La Sabatena er «fangestyrt».


La Sabatena er forståelig nok beryktet for den enorme volden. Det mest beryktede opprøret skjedde i 1995, og resulterte i ikke mindre enn 108 døde. Det er ikke like kjent at allerede året etter, i 1
995, skjedde ennå et opprør, som resulterte i 624 alvorlig skadde og 196 døde. Det ser ikke ut til at forholdene blir bedre, og det har vært nærmest umulig å få tall eller rapporter fra lokale myndigheter om forholdene i fengselet siden midten av 90-tallet.

5. Helvete på jord:

Gitarama
Rwanda

The Gitarama er ikke enganget fengsel, men defineres som et «Detenbsion Center» av Rwandiske myndigheter. Blant folk flest kalles det bare «Hell on Earth». Stedet er deginet for 500 innsatte, men har i dag over 6000 fanger.

Det største problemet blant innsatte er utrolig nok koldbrann, som et resultat av at det er så fullt at de fleste må stå oppreist opp til 20 timer i døgnet. De som får koldbrann får amputert sine lemmer, og dør som regel kort tid etter av infeksjon.

En kortfattet oppsummering av en menneskelig tragedie:

Denne reportasjen gir et innblikk i det som kalles «Severly Overcrowded» på journalistspråket:

4. Giljotiner, rotter og lus:

La Sante
Frankrike

La Sante ligger i ParisFrankrike. Det ble bygget i 1866, og ble kjente for sine giljotinerer …helt frem til 1939! Dette europeiske fengselet er overraskende nok kjent som det mest brutale i verden. Myndighetene har skjerpet inn luftetider, og de innsatte har nå kun adgang til fellesarealer 4 timer i døgnet og dusjing to ganger i uken. Allikevel bare øker volden. 

Dette høyst private og kompromitterende klippet bør sees:

3. Værst i Europa:

Diyarbakir
Tyrkia

Diyarbakir har en mørk fortid. Her ble barn fengslet uten lov og dom. Fortsatt er stedet beryktet. Her skjer vold og overgrap fra vaktene og ikke de insatte. Siste gang det lyktes å få noen rapport ut fra stedet, var i 1996 da en gruppe vakter gikk til angrep på fangene. Resultatet var 10 drepte og 23 alvorlig skadet …men det er i følge de offisielle tallene. 
Denne reportasjen fra 2017, forteller litt om holdninger så nedrige at vi ikke har ord:

2. Midt i krigen:

Tadmor
Syria

Dette fengselet ble utrolig nok designet for å fornedre sine innsatte. Det har de klart med måte. Nå er også dette stedet havnet midt i en blodig krig, noe som ikke har gjort forholdene bedre. Allikevel skjedde det mest beryktede opprøret man kjenner til i 1980, da president Hafez AlAssad ble angrepet av innsatte under et besøk i fengselet. Assad beordret straks alle, som var involvert i angrepet, avlivet på stedet.

I 2001 ble fengselet stengt på grunn av vold og stadige opprør, men senere åpnet igjen, nøyaktig ti år senere, som et militærdrevet fengsel …bare for å møte de straffedømte med anda være soningsforhold.

Dette spillefilmklippet er basert på beretninger fra tidligere vakter og innsatte:

…men, Syria har et fengsel til …som i følge myndighetene ikke engang finnes:

1. Verdens mest fryktede fengsel!:

Carandiru
Brasil

Carandiru-fengselet ligger i Brasil og er viden kjent som verdens mest grusomme fengsel. Mest kjente insident skjedde i 1992, hvor det hele kulminerte i en regelrett massakre, der 102 fanger ble skutt og drept.

Carandiru er fullstendig nedkjørt. Hygienen er ikke-eksisterende, det er skittent overalt og stanken er uutholdelig. En av fem innsatte er HIV-positiv. Ikke engang de mest hardhudede bloggerne vi har vært i kontakt med, ville engang drømt om å sone her.

Det er ikke lett å finne en god og sannferdig engelskspråklig dokumentar fra stedet, så denne får gjøre nytten:

Når det gjelder Carandiru isolert, bør denne spillefilm-traileren fra 2003 gi en idé om hvordan ting står til:

 

FLY2.NO - Bestill flyreiser over hele verden
GLAD I DYR? - Besøk Morsommedyr.no

SMAKELIG - Mat og interiør
LUKSUSFERIE.NO - Ferie på sitt beste

Siste nytt

Lignende artikler

Vil du drive Viralefilmer.no? Jobb fra hvor du vil

Viralefilmer.no har siden 2015 vært en side der man finner de mest delte og de mest populære filmene fra flere sosiale plattformer som Youtube,...

Se når Jim Carrey snakker til RUSSEN – De største talene i STUDENTHISTORIEN

De største talene til verdens avgangsstudenter Det heter ikke "russ" i USA. Og selv om ikke avgangsstudentene feirer seg selv med den samme grad av...

De mest UTROLIGE STEDENE i verden – Hit bør du reise!

Ikke fordi det er penest - Men fordi det er UTROLIG der! Det finnes noen steder i verden som ligger helt utenfor turistløypa. Allikevel er...