Fra Trollolomannen til Anna Nyblom – En reise i tragisk dårlige sangprestasjoner

Ekstraordinære, spesielle og ganske morsomme sangprestasjoner på nett

Det har vært fremført mye merkelig i media opp gjennom årene. Det var andre tider dengang farfar og jeg var små piker. Da hadde man tre valg. Man kunne enten skru på radioen om morgenen og få med seg «Trafikk & Musikk» med Oddvar Folkestad. Du kunne høre på Norsktoppen, eller vente til onsdag utpå dagen og håpe på at Vidar Lønn Arnesen hadde nye nytt på «Ti i skuddet» …eller du kunne skru på NRK TV og se Egil Monn-Iversen dirigere Kringkastningsorkesteret.

En gang tidlig på åttitallet begynte de å henge opp TV-skjermer på Studio 26 i Universistesgaten i Oslo. Første låt ut var denne:

Lyrisk nok het låta «Video killed the radio star». Vi som jobbet i nærradio den gangen skjønte ikke hvor gæærnt det skulle gå. Her kunne jeg begynt kåseriet om glemte perler fra åttitallet, men i stedet vil jeg dreie oppmerksomheten mot de heller merkverdige veier denne trenden skulle ta.

Det tok mange år før dette 50 år gamle opptaket ble publisert på nettet og gjort til et kultfenomen. Det er mange år siden den gikk viralt også, men vi kommer ikke utenom Trollolo-mannen fra Russisk TV4:

Egentlig heter han Edward Hil og bor fortsatt i hjembyen St.Petersburg. Sånn ser og høres han ut i dag:

Ikke spesielt talentfull, men med en enkel tekst, et stort smil og et utpreget psykopatblikk kommer man langt.

Talentkonkurransens tid
Noen år senere skulle talentkonkurransen krype ut av de mange mørke gymsaler og lokale samfunnshus og blir mainstream TV-underholdning. Det var tid for å bli kjent med underskogen av sangtalenter. For all del; Vi fikk se og høre alt fra mobiltelefonselgere til husmødre med enorm stemmeprakt og vidunderlig talent, men vi fikk også møte de med mer selvtillitt enn organ. Apropos telefoner, så synes jeg at Anna Nyblom fra Sverige for evig har skrevet seg inn i historien under sistnevnte kategori:

Det morsomste er egentlig at hun synger den gamle svenske hiten «Ring, ring» og får beskjed at hun synger som en telefon. Her skal vi huske at man i 2006 og fortsatt hadde igjen noen bakelitt-telefoner fra LM Ericsson i de tusen Svenske hjem… og de låt egentlig litt som vår venninne Anne her.

Kultfenomen
Saken var at den egnetlige vinneren var Anna selv. For tolkningen av Abbas gamle hit fra 1973 ble straks et kultfenomen. Alle gikk rungt og sa «hvaaa!» og låta dukket opp som diskotekhit i Stockholms klubbmiljø:

Konklusjonen her må bli, at det nok var lettere å lage remix før Kygo og gutta kom på banen. Det var andre Annaer som gjorde det godt. Anna Bergendal begynte i Idol og ble verdenskjent i Eurovision Song Contest. Men for all del: Anna var ikke blant de verste. De kommer her:

I rettferdighetens navn skal det sies at Idol ikke skal ha all skylda for å ikke beskytte folk mot seg selv. Den kan de dele med X-factor:

…og sist, men alldeles ikke minst; «Britains got Talent». I den anledning skal det sies at mye som egentlig er ganske dårlig, kan i rett setting bli veldig bra:

FLY2.NO - Bestill flyreiser over hele verden
GLAD I DYR? - Besøk Morsommedyr.no

SMAKELIG - Mat og interiør
LUKSUSFERIE.NO - Ferie på sitt beste

Siste nytt

Lignende artikler

Vil du drive Viralefilmer.no? Jobb fra hvor du vil

Viralefilmer.no har siden 2015 vært en side der man finner de mest delte og de mest populære filmene fra flere sosiale plattformer som Youtube,...

Se når Jim Carrey snakker til RUSSEN – De største talene i STUDENTHISTORIEN

De største talene til verdens avgangsstudenter Det heter ikke "russ" i USA. Og selv om ikke avgangsstudentene feirer seg selv med den samme grad av...

3 risikable avgjørelser som fikk store konsekvenser

I tidsreisefilmer er det alltid et øyeblikk der noen holder på å tråkke på en bille, brekke en grein eller lignende Øyeblikket blir fulgt av...