Arbre du Ténéré – Verdens ensomste tre

En historie så trist at den blir morsom

Arbre du Ténéré er noe så enkelt som et tre i Saharaørkenen. Ikke at det er enkelt å være tre i Sahara, tvert imot. Det som er spesielt med Arbre du Ténéré er at det var verdens ensomste tre. Nærmeste tre var mer enn 400 kilometer unna. Ja, du leste riktig; Var. Opprinnelig var treet en del av en skog. Til slutt døde det siste treet, under tragiske omstendigheter.

Arbre du Ténéré var ett Akaciatre på Republikken Nigers landterritorium i Saharaørkenen. I 1938 døde nabotreet. Helt alene stod dette Akaciatreet tilbake midt i sanden, fram till sin tragiske død i 1973. I disse årene var dette treet offisielt verdens ensomste tre.

Historiene om treet er mange. Dette er en:

En fransk militærkommandør, som besøkte stedet under krigens innledende fase i 1939, skrev disse bevingende ord:
– Man må se dette treet med egne øyne, for virkelig å forstå dets eksistens. Hva er dets hemmelighet?

Flere år senere gravde en gruppe forskere en brønn ved siden av treet. På den måten fant man ut at Arbre du Ténéré hadde klart å bore sine røtter så langt som 35 meter ned i den hardpakkede og uttørrede jorden, og på den måte nådd det lille grunnvannet som var.

Imidlertid skulle det vise seg at brønnen sørget for at grunnvannet sank ytterligere og Akaciatreet fikk problemer.  Arbre du Ténéré stod langs en handelsrute for kamelkaravaner og var så kjent at det var avmerket som et orienteringspunkt på de fleste kart over området. Det ble en yndet bål- og samlings-plass for de fattige nomadene som ferdetes gjennom denne delen av ørkenen.

Det ble iverksatt en stor redningsaksjon, som atter fikk live i det hardt prøvede treet… helt til en beruset lastebilsjåfør på ville veier kjørte ned og brakk stammen i 1973. Restene av treet er i dag å finne på et museum i Nigers hovedstad Niamey

Arbre du Ténéré er muligens det enste treet i verden som har fått et minnesmerke reist etter seg. Der treet engang hadde kjempet sine røtter ned i den knusk tørre marken og funnet grunnlag for liv, står det i dag en metallskulptur. Den er da sånn sett også verdens ensomste skulptur. Stedet er fortsatt avmerket på de fleste kart… som et tre.

FLY2.NO - Bestill flyreiser over hele verden
GLAD I DYR? - Besøk Morsommedyr.no

SMAKELIG - Mat og interiør
LUKSUSFERIE.NO - Ferie på sitt beste

Siste nytt

Lignende artikler

Dette er kinofilmene for deg som elsker film

Vi skal straks bevege oss inn i et nytt filmår, og det ser ut til at året 2023 har mye spennende å by på....

‘Fifty Shades of Grey’ – inspirerte sexleketøy du kanskje vil prøve

Siden mange først ble introdusert til nytelsesprodukter og kink gjennom Fifty Shades of Grey, har dette konsekvent vært en fin måte for kvinner å...

De 3 filmsjangrene spillutviklere henter inspirasjon fra

Filmautomater Det er helt utrolig hva utviklere klarer å lage når det kommer til spilleautomater, og de siste årene har såkalte filmautomater blitt veldig populært....